Vaikuttavuuskeskus auttaa parantamaan ihmisten elämänlaatua

Heidi Parisod: Hotuksen tavoitteena on tasalaatuinen ja vaikuttava hoito

Heidi Parisod: Hotuksen tavoitteena on tasalaatuinen ja vaikuttava hoito

Saako asiakas missä tahansa Suomessa samantasoista hoitoa? Tähän kysymykseen luo ratkaisuja Hoitotyön tutkimussäätiö Hotuksen tutkimusjohtaja Heidi Parisod yhdessä kollegoidensa kanssa.

Hoitotyön tutkimussäätiö (Hotus) tuottaa hoitotyöntekijöille Hotus- hoitosuosituksia ja Näyttövinkkejä , jotka tarjoavat ohjeistusta ja suuntaviivoja hoitotyön käytänteisiin. Niitä hyödyntävät hoitotyöntekijöiden lisäksi myös muut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset.

Hoitotyön tutkimussäätiön tutkimusjohtaja Heidi Parisod. Kuva: Iina Nieminen.

– Kaikilla sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkailla tulee olla mahdollisuus saada parasta mahdollista näyttöön perustuvaa hoitoa riippumatta siitä, missä he tulevat hoidetuksi tai kenen ammattilaisen he kohtaavat, painottaa Hoitotyön tutkimussäätiön tutkimusjohtaja Heidi Parisod.

Hotus tuottaa myös muita tukimateriaaleja.

– Teemme järjestelmällisiä katsauksia ja tutkimusnäytön koosteita, sekä tuotamme kansallisen tason tukimateriaaleja tutkimusnäytön käyttöönoton tukemiseen ja toiminnan kehittämiseen, Parisod kertoo.

Hotus-hoitosuositukset edistävät terveydenhuollon vaikuttavuutta

– Hyvinvointialueilla resurssit tutkimusnäytön kokoamiseen ovat rajalliset. Suosituksissa tarjotaan valmiiksi koottua ja tiivistettyä tutkimustietoa, joka helpottaa hoitotyön kehittämistä ja parhaimpien toimintatapojen viemistä käytäntöön, Parisod sanoo.

Hoitotyöntekijät muodostavat suurimman ammattiryhmän sosiaali- ja terveydenhuollossa. Parisod korostaa, kuinka hyvinvointialueiden on tärkeää varmistaa, että hoitotyöntekijöiden resurssit ja työtavat ovat linjassa parhaiden käytäntöjen kanssa. Hotus-hoitosuositukset yhtenäistävät hoitotyön vaihtelevia käytäntöjä ja toimintatapoja, mikä edistää terveydenhuollon kokonaisvaikuttavuutta.

Hoitosuositusten teko on pitkä prosessi

Parisod kertoo suositusten laatimisen olevan pitkäjänteistä työtä. Jokaisen suosituksen laatiminen vie aikaa keskimäärin kaksi vuotta. Tällä hetkellä työn alla 27 suositusta, joita on laatimassa yli 200 asiantuntijaa.

– Olemme iloisia siitä, että suositusten laadinta tällä hetkellä kiinnostaa ja suositustyöryhmiin löytyy hyvin asiantuntijoita, hän jatkaa.
Suositustyöryhmät koostuvat pääasiassa hoitotyön asiantuntijoista, joilla on vahvaa tutkimusosaamista sekä kliinistä kokemusta. Lisäksi jokaisen suosituksen ympärille kootaan asiantuntijaryhmä, joka laajentaa suositusaiheeseen liittyvää asiantuntemusta entisestään . Asiantuntijaryhmiin sisällytetään moniammatillista osaamista ja myös kokemusasiantuntijoita, jotka ovat asiakkaita tai heidän läheisiään.

Ajankohtaisimmiksi suosituksiksi Parisod nostaa kaksi vuonna 2022 päivitettyä suositusta,

Terveiset hyvinvointialueille – suosituksesta käytäntöön

Jotta suositukset pääsevät myös käytäntöön, Parisod toivoo hyvinvointialueiden varmistavan, että hoitotyön kehittämistoiminnalle löytyy sen vaatimat resurssit. Suositusten käyttöönotto edellyttää vastuunjaosta ja seurannasta sopimista. Kun toimintaa on kehitetty suositusten mukaisesti, on arvioitava, toteutuuko toiminta suositusten mukaisesti ja onko henkilöstön osaaminen riittävää.

– On todella tärkeää, että löydämme hyvinvointialueelta vastinparin ja koko hyvinvointialueen henkilöstö sitoutuu toiminnan kehittämiseen, Parisod painottaa.

Lue lisää Hotuksesta: https://hotus.fi/

Huhtikuun teema: vaikuttava hoitotyö

Tämä kirjoitus on osa Vaikuttavuuskeskuksen vaikuttavan hoitotyön teemakuukautta. Kaikki teemaan liittyvät kirjoitukset voit lukea tämän linkin takaa.