Vaikuttavuuskeskus auttaa parantamaan ihmisten elämänlaatua

Tietoa meistä

Vaikuttavuuskeskuksen päämääränä on koota yhteen eri puolilta Suomea karttuvaa sosiaali- ja terveysalan tietoa vaikuttavuudesta, vaikuttavuuden mittaamisesta ja osaamisesta. Vaikuttavuuskeskusta valmistellaan Pirkanmaan hyvinvointialueen koordinoimana yhteistyössä Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän kanssa.

Vaikuttavuuskeskus edistää tasapuolisuutta ja auttaa luomaan vaikuttavia palveluja

Vaikuttavuuteen liittyen on olennaista selvittää, millaisista hoidoista ja palveluista asiakkaat hyötyvät eniten, ja miten niitä riittää yhdenvertaisesti kaikille. Vaikuttavuuskeskus tukee hyvinvointialueita toimimaan yhteistyössä ja edistämään palveluiden vaikuttavuutta yhdessä.

Hankevalmistelun tavoitteena on luoda rakenteet kansalliselle vaikuttavuuskeskukselle muun muassa kartoittamalla vaikuttavuuden tieto- ja osaamistarpeiden nykytilaa ja mittaamista. Lisäksi Vaikuttavuuskeskus levittää tiedonkeruun ja raportoinnin hyviä käytäntöjä. Myös olemassa olevat rekisterejä pyritään edistämään laajempaan käyttöön yhdessä THL:n kanssa.

Vaikuttavuuskeskus auttaa parantamaan ihmisten elämänlaatua

Vaikuttavuuskeskuksen tarkoituksena on kasvattaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden hyvinvointia. Heillä on oikeus saada vaikuttavaa hoitoa ja palveluja, jotka aidosti vahvistavat elämänlaatua ja tukevat arjessa pärjäämistä. Vaikuttavuuskeskus auttaa ammattilaista tekemään työnsä vaikuttavasti.

Tavoitteena palveluiden vaikuttavuuden lisääminen – miten?

Alla oleva kuva on luonnos ja tulee kehittymään. (Kuvan lähde: STM:n vaikuttavuusverkosto)

Kansallinen vaikuttavuustrategia

Vaikuttavuuden tietopohja ja mittaaminen

Vaikuttavuustutkimus

Arviointi

Implementointi

Vahvistettavaan tietoon ja tutkimukseen perustuen vaikuttavimmat, pätevästi arvioidut ja suositellut menetelmät ja käytännöt otetaan kansalliseen käyttöön.

Oikeus vaikuttavuuteen

Jokaisella on oikeus saada ja tarjota vaikuttavaa hoitoa ja palveluja.

Jokaisella kansalaisella on oikeus saada hyvää hoitoa ja yhdenvertaisia palveluja. Vastaavasti jokaisella ammattilaisella on oikeus olla ylpeä tekemänsä työn laadusta. Siksi priorisointi terveyden ja hyvinvoinnin palveluissa on välttämätöntä. Kun palvelutuotannossa keskitytään oikeisiin asioihin, yhteiskunta kestää kasvavat tarpeet sekä palvelujen tarve ja tarjonta kohtaavat.

Rohkeus vaikuttavuuteen

Vaikuttamattomista hoidoista ja palveluista on lupa luopua.

Vaikuttamattomista hoidoista ja palveluista on lupa luopua.

Rohkeutta on luopua vanhoista tavoista, jotka eivät tuota parasta hyötyä. Kun käytössä on vertailukelpoista tietoa ja päteviä mittareita, vähähyötyisistä hoidoista, palveluista ja prosesseista on perustellusti lupa luopua. Silloin resurssit saadaan riittämään olennaiseen.

Ymmärrys vaikuttavuuteen

Vaikuttavat hoidot ja palvelut edellyttävät luotettavaa tietoa.

Hyvin perusteltu, luotettavasti tuotettu sekä kansallisesti ja kansainvälisesti vertailukelpoinen tieto auttaa ammattilaisia ja päättäjiä vaikeiden päätösten teossa. Vaikuttava hoito ja palvelu syntyy yhteistyössä. Kun ammattilainen ottaa huomioon asiakkaiden ja potilaiden kokemukset, hoito ja palvelut voidaan suunnitella vaikuttavammin. Myös kansalaisella on oikeus tietää, miksi häntä hoidetaan valitulla tavalla ja millä perusteella palvelut on priorisoitu.