Vaikuttavuuskeskus auttaa parantamaan ihmisten elämänlaatua

Kristiina Junttila: Hoitotyön kansallinen vertaiskehittämisen verkosto (HoiVerKe) tuo hoitotyöhön vaikuttavuutta

Kristiina Junttila: Hoitotyön kansallinen vertaiskehittämisen verkosto (HoiVerKe) tuo hoitotyöhön vaikuttavuutta

Hyvinvointialueilla on tarve tuoda esille hoitotyön laatutietoa palveluiden käyttäjille, kehittää toiminnan vaikuttavuutta ja kohdentaa palvelutoiminnan resurssit laatutietoon nojaten. HoiVerKe on perustettu vastaamaan tähän tarpeeseen.

Kuvassa Kristiina Junttila. Taustalla vihreää kasvillisuutta.
Helsingin yliopistollisen sairaalan hoito- ja terveystieteiden tutkimuskeskuksen johtaja Kristiina Junttila.

Vuonna 2016 käynnistyneeseen hoitotyön kansallisen vertaiskehittämisen verkostoon on liittynyt Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) lisäksi 14 hyvinvointialuetta.

– Toivomme, että saisimme houkuteltua loput kahdeksan hyvinvointialuetta mukaan, sanoo HUSin hoito- ja terveystieteiden tutkimuskeskuksen johtaja Kristiina Junttila.

Hoitotyön kansallisen vertaiskehittämisen tavoite on luoda Suomeen hoitotyön laadun mittaamisen, tietotuotannon, arvioinnin ja kehittämisen järjestelmä osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden laatutyötä. Verkostolla on uudisraivaajan rooli, sillä Suomesta puuttuu kansallinen hoitotyön laadun seuranta- ja vertailujärjestelmä.

Potilaiden hoito vaikuttavuustyön keskiössä

Potilaille halutaan tarjota parasta mahdollista hoitoa tavoilla, joissa hoidon tulokset ovat näkyvissä ja vertailukelpoisia. Onnistuakseen hyvinvointialueet tarvitsevat tukea johtamiselle, työntekijöille ja hoitotyölle.

– Haluamme tukea hoitotyön johtamista ja tuottaa laatutietoa hyvinvointialueille ja organisaatioille palveluiden johtamisen seurannan valvonnan ja päätöksenteon tueksi, Junttila kertoo.

– Tuemme myös työntekijöitä, jotta heillä olisi käsitys siitä, kuinka laadukkaasti heidän yksikkönsä toimii. Siksi kannustamme laadun varmistamiseen ja laatutiedon tuottamiseen. Näytämme, miten hoitotyön käytäntöjä voidaan vertaisarvioida ja hyviä käytänteitä jakaa. Yhteistyöverkoston tietotuotannon kautta pystytään tunnistamaan laatupoikkeamia esimerkiksi kaatumisasioissa, joka voi toimia käynnistäjänä hoito- tai terveystieteelliselle tutkimukselle.

Hoitotyön jatkuva kehittäminen

Hoitotyön jatkuvan kehittämisen ajatuksena on, että hoitotyöntekijät noudattavat näyttöön perustuvia toimintatapoja potilaiden hoidossa sekä tuottavat ja seuraavat tietoa hoidon laadusta. Hoitotyön johtajat käyttävät laatutietoa päätöksenteossa ja johtamisen tukena. Tutkijat puolestaan tuottavat uutta tietoa näyttöön perustuvasta hoitotyöstä. Vertaiskehittäminen tukee hoitotyön jatkuvaa kehittämistä, ja sen avulla voidaan arvioida potilasturvallisuutta ja potilashoidon laatua.

– Kannustamme laadun varmistamiseen ja laatutiedon tuottamiseen. Ensin laatutietoa kerätään ihan siellä potilasvuoteen vierellä ja sen jälkeen laatutieto kootaan yhteen ja tuotetaan HoiVerKe:lle vertailuun, jotta voimme tuottaa nähtäväksi kansalliset tulokset, Junttila kiteyttää.

Hyvinvointialueiden vastuulla on tuoda laatutieto kaikkien työntekijöiden saataville. Näyttöön perustuvan toiminnan vahvistaminen vaatii rakenteiden luomista. Junttila kertoo, kuinka HUSissa eri toimijoiden vastuut on kuvattu tarkasti hallintoylihoitajasta potilashoidossa olevaan sairaanhoitajaan asti. Samanlainen vastuunjako tulisi tehdä jokaisella hyvinvointialueella.

Lisätietoa HUSin Näyttöön Perustuvan Toiminnan (NPT) -mallista voit tiedustella: toni.haapa@hus.fi.

Yhteinen tietotuotanto

Tietoa kootaan yhteisesti painehaavoista, kaatumisista ja putoamisista, vajaaravitsemusriskin arvioinnista, keskuslaskimokanyyleihin liittyvistä infektioista, hoitajien työtyytyväisyydestä ja hoitotyön potilaspalautteesta.

– Haittaa aiheuttaneet kaatumiset ja putoamiset sekä sairaalasyntyiset painehaavat ovat merkittäviä hoidon aikaisia haittatapahtumia. Ne aiheuttavat potilaille lisäkärsimystä ja elämänlaadun heikkenemistä sekä samalla huomattavia kustannuksia koko yhteiskunnalle. Hoitotyöllä on hyvin keskeinen rooli niiden ehkäisyssä, Junttila kertoo.

Hoitotyön laatutietoa voidaan hyödyntää koko sosiaali- ja terveydenhuollossa. Vertailutiedon tuottaminen ja käyttö edellyttää hyvinvointialueilta sitoutumista luotettavan, kattavan ja jatkuvan tiedon tuottamiseen.

HoiVerKe-toimintaan voi liittyä mukaan ottamalla yhteyttä Kristiina Junttilaan: kristiina.junttila@hus.fi.

Kevään 2024 aikana aloitetaan HoiVerKe:n verkkosivuston rakentaminen. Tällä hetkellä tietoja löytyy HUS Hoitotyön vuosikertomuksesta 2023.

Huhtikuun teema: vaikuttava hoitotyö

Tämä kirjoitus on osa Vaikuttavuuskeskuksen vaikuttavan hoitotyön teemakuukautta. Kaikki teemaan liittyvät kirjoitukset voit lukea tämän linkin takaa.