Vaikuttavuuskeskus auttaa parantamaan ihmisten elämänlaatua

Vaikuttavuuskeskuksen työryhmän helmikuun kuulumiset

Vaikuttavuuskeskuksen työryhmän helmikuun kuulumiset
26.2.2024    
8:55

Helmikuussa keskusteltiin vaikuttavuuden kulttuurinmuutoksesta ja vaikuttavuuskoulutusten yhtenäistämisestä. Lisäksi työryhmälle esiteltiin Kustannusvaikuttavuus osaksi suosituksia -hankkeen kuulumisia.

Tutustu Vaikuttavuuskeskuksen työryhmään.

Vaikuttavuuden kulttuurinmuutos

Työryhmä mietti yhdessä kysymyksiä: Mikä on vaikuttavuuden kulttuurimuutoksen tavoite? Miten vaikuttavuuden kulttuurimuutosta voidaan mitata? Miten Vaikuttavuuskeskus edistää vaikuttavuuden kulttuurinmuutosta?

Työryhmä näki, että vaikuttavuuden kulttuurimuutoksen mittaaminen on tällä hetkellä äärimmäisen vaikeaa. Vaikuttavuuden pitäisi olla osa kaikkien perustyötä. Ehdotettiin ammattilaisten asenteiden ja arvojen mittaamista tietyllä aikavälillä ja näiden vastauksien vertailua.

Tavoitteena kulttuurinmuutoksessa on, että kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät, toiminta ja päätökset arvioitaisiin vaikuttavuuden mittareilla. Tämän määrittelyssä olisi tärkeää ottaa huomioon terveys- ja sosiaalihuollon ammattilaisten sekä potilaiden yhteinen panos. Lisäksi tulisi pyrkiä vähentämään ylihoitamisen kulttuuria ja siirtyä suoriteperustaisuudesta kohti vaikuttavuusperustaisuutta.

Keinoiksi työryhmä näki toimintamallien jalkauttamisen. Sekä ammattilaisille että kansalaisille tulisi kertoa lisää vaikuttavuuden merkityksestä hoidon ja palvelun osana. Tätä työtä edistetään tukemalla hyvinvointialueita vaikuttavuustyön edistämisessä, hyödyntämällä vaikuttavuustutkijaverkostoa ja edistämällä vähähyötyisten palveluiden karsimista. Aihe kaipaa viestintää ammattilaisille, kansalaisille ja päättäjille. Ammattilaiset kaipaavat tietoa yhteisesti käyttöön otetuista mittareista, joilla vaikuttavuutta mitataan. Tavalliset ihmiset tarvitsevat tietoa siitä, miten erilaiset hoidot vaikuttavat heidän terveyteensä. He haluavat tietää, mitä konkreettisia asioita he voivat tehdä pysyäkseen terveinä, ja mitkä hoidot ovat tehokkaimpia. Vaikuttavuuskeskuksen roolina on koota tietoa eri lähteistä ja muokata sitä selkeästi ymmärrettävään muotoon.

Vaikuttavuuskoulutukset

Vaikuttavuuskoulutuksia järjestetään tällä hetkellä samanaikaisesti eri hyvinvointialueilla. Työryhmä näki, että Vaikuttavuuskeskus voisi koordinoida keskitetysti pohjia ja materiaaleja. Tämä auttaisi hyvinvointialueita käyttämään niitä omien koulutustensa ja kurssiensa tarpeisiin.

Parhaillaan olevat vaikuttavuuskoulutukset ja -kurssit on koottu Vaikuttavuuskeskuksen sivuille.

Kustannusvaikuttavuutta vahvistetaan hanketyönä

Kansallinen HTA-koordinaatioyksikön FinCCHTA päällikkö Petra Falkenbach ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tutkija Maria Tapola-Haapala esittelivät Kustannusvaikuttavuus osaksi suosituksia -hankkeen kuulumisia. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavuutta tukevaa tietopohjaa ja vaikuttavuusperusteista ohjausta. Hanke koostuu kahdesta osasta: terveydenhuollon ja sosiaalihuollon suosituksista.

Terveydenhuollon suosituksien tavoitteina on
• lisätä suosituksissa taloudellisen tiedon määrää,
• luoda talouden tiedon esille tuomiseksi ohjaava malli ja
• selvittää, voiko suosituksissa hyödyntää kansallisia laaturekistereitä.

Julkaisu 11/2023: Ratkaisuja resurssiviisaaseen terveydenhuoltoon #1: eroon vähähyötyisistä hoidoista ja talous mukaan hoitopäätöksiin (pdf, aka.fi)
Kirjoittajat: Eila Kankaanpää, Jorma Komulainen, Petra Falkenbach, Vilma Westersund

Sosiaalihuollon suosituksissa tavoitteina on
• selvittää nykytila sekä tiedolliset organisatoriset edellytykset, mahdollisuudet ja esteet sosiaalihuollon perustuvien suosituksien aikaansaamiselle,
• tuottaa kehittämismalleja, ehdotuksia ja skenaarioita koskien toiminnan organisoimista, jotta näyttöön perustuvien suositusten aikaansaamisessa edetään kansallisesti (ja alueellisesti) sekä
• toteuttaa pilotti liittyen näyttöön perustuvien suositusten kehitystyöhön.

Lue lisää hankkeesta: Sosiaalihuollon suositukset (2023–2025) (paijat-sote.fi)